De cursus

Doe mee met de portretschilder- en tekenlessen en leer naar levend model tekenen en schilderen. Je zult ook je kennis en vaardigheid van technieken en materialen in verband met portretschilderen vergroten. Je zult de structuur en anatomie van de schedel leren begrijpen door goed te kijken en veel te tekenen. 

Tijdens de lessen zul je verschillende onderwerpen verkennen, waaronder observatietechnieken, vorm, verhoudingen, contrasten van licht en schaduw, compositie, een palet kiezen, kleur mengen en kleurrelaties. In de loop van de cursus leert de cursist te kijken en handelen als een kunstschilder.

Opbouw van de cursus

Afhankelijk van je ervaring kun je beslissen alleen te tekenen of eerst een schets te maken en dan te gaan schilderen. Meestal beginnen de lessen vanaf nul met een nieuw model. Tijdens de les krijgt de deelnemer individuele begeleiding en desgewenst doet Henry op onderdelen voor hoe te tekenen en/of schilderen. Dit neemt niet weg dat iedereen een eigen handschrift heeft en dat juist zal verder worden ontwikkeld. De basis van portretschilderen is portrettekenen; soms zijn er ook cursisten die perse meteen willen schilderen maar dat wordt afgeraden. Het is namelijk beter (en minder moeilijk) om stapsgewijs de drie belangrijke hoofdelementen te leren, namelijk: vorm, tonaliteit en kleur. Bij die elementen komen de teken- en schildertechnieken om de hoek kijken. In het hele proces gedurende de cursus leert de cursist kijken, steeds beter kijken; het leren inschatten van verhoudingen, richtingen, tonaliteit en de kleur. 

Bij de lessen wordt steeds aandacht besteed aan de vorm; dat is opgebouwd uit lijnen met een richting en verhoudingen. Na een correcte opzet van de vorm, wordt bij tekenen aan de hand van arceertechnieken verschillende grijstonen aangebracht om de gewenste illusie van plasticiteit, ruimtelijkheid en sfeer in het werk te verkrijgen. Bij schilderen gebeurt dit uiteraard door het aanbrengen van verf.

De cursisten die voor het eerst gaan schilderen zullen in eerste instantie met beperkte palet beginnen; gaande weg, als men meer ervaring krijgt, kan er meer kleur bij. Er wordt aandacht besteed aan hoe een palet te organiseren, hoe kleuren te mengen, aan penseelvoering, hoe nat in nat te schilderen met olieverf, of hoe met acryl te werken, en indien gewenst wordt er ook aquarel schildertechnieken bijgebracht.

Teneinde meer kennis van anatomie van het hoofd van een mens te krijgen zal de cursist minstens één keer een schedel tekenen en/of schilderen. Verder krijgt de cursist onder begeleiding mogelijkheid om een zelfportret te leren maken.

De cursist is vrij om thuis verder aan het schilderij te werken; in de lessen wordt uitgelegd waar men rekening mee moet houden om de spontaniteit in het werk niet kwijt te raken bij het verder aan het schilderij werken. 

Sfeer

De sfeer bij de lessen is ontspannend en inspirerend. Tijdens de pauze wordt veel gekletst en gelachen, maar tijdens de les zelf wordt hard en geconcentreerd gewerkt.

Voor wie is dit geschikt? 

Deze cursus is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Hoewel de les klassikaal wordt gegeven, zal de individuele begeleiding worden aangepast aan het niveau van de deelnemer. Alle niveaus zijn welkom.  

Werk van cursisten